Guláš z hovězího masa
Guláš z hovězího masa
Ingredience + postup
Ingredience:
- 750 g hovězího masa,
- 80 g sádla,
- 500 g cibule,
- 10 g sladké mleté papriky,
- 1 lžička kmínu,
- 1 lžička majoránky,
- sůl,
- 3 stroužky česneku,
- 30 g hladké mouky,
- 1 l vývaru z kostky

Postup přípravy guláše z hovězího masa (krok / krokem) …
1) na guláš použijeme nejlépe hovězí maso z kližky, ale vhodné je i maso z hovězí plece. Opláchneme ho, osušíme a případně zbavíme tuhých blan a šlach…
2) nakrájíme ho na větší kostky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky…
3) připravíme si vývar…
4) v kastrolu rozpálíme sádlo (můžeme také použít slaninu) a na něm orestujeme všechnu nakrájenou cibuli. Jakmile je světle žlutá, přidáme nakrájené maso a orestujeme…
5) osolíme, přidáme papriku, majoránku, kmín a prolisovaný česnek. Promícháme a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Maso dusíme pod pokličkou na mírném ohni, počítáme s tím, že to bude trvat asi hodinu nebo až hodinu a půl. Záleží na kvalitě masa…
6) je-li třeba podléváme vývarem a promícháme. Když je maso poloměkké, necháme šťávu zčásti vysmahnout, zaprášíme hladkou moukou, promícháme, osmahneme a poté znovu přilijeme vývar a dusíme, až je maso měkké…
7) hotový guláš podle potřeby přisolíme…
Podáváme:
Doporučená příloha: podáváme s houskovým knedlíkem či s chlebem nebo pečivem.
Autor receptu: Pavel Bláha, kuchař
Zdroj: GULÁŠE – Soubor gulášových specialit
Poznámka:
Na přípravu guláše existuje stovky zaručených postupů a je pravda, že ho nejlépe zvládají muži. Výše uvedený základní postup lze do jisté míry obměňovat – kdo má rád ostřejší, přidá třeba část pálivé papriky, kdo má rád česnek, přidá více česneku atd.
Další články o JÍDLE: Seznam všech článků o jídle najdeme zde…>> |