Kuchyňský hmoždíř – vychutnejte si vždy čerstvou chuť
Aromatická kuchyně je mnohem chutnější a zdravější, a to je výsledek použití vhodných přísad do různých druhů pokrmů, mezi které patří především čerstvé bylinky s jedinečnými vlastnostmi.
Stručný obsah:
– Kuchyňské hmoždíře, tedy jednoduché zpracování bylinek a jiných pokrmů v kuchyni
– Hmoždíře – z jakého materiálu?

Čerstvé a zelené bylinky jsou pokladnicí různých druhů vitamínů a minerálů, které nejen zvýrazňují chuť pokrmů, ale mají i zdraví prospěšný účinek, včetně pozitivního vlivu na trávení. Můžeme samozřejmě použít i jejich sušené náhražky, ale aby uvolnily své jedinečné aroma, je nejlepší je podrobit vhodné úpravě, tedy například utírání nebo tlučení v hmoždíři.
Kuchyňské hmoždíře, tedy jednoduché zpracování bylinek a jiných pokrmů v kuchyni
Hmoždíře, ač se někomu mohou zdát zastaralé, jsou ve skutečnosti mimořádně pohodlné a snadno použitelné doplňky, ve kterých především provedeme efektivní a rychlé zpracování bylinek, zeleniny či ovoce.
Každý, kdo je milovníkem vaření, má ve své kuchyni hmoždíř, protože tato malá nádobka s malou a šikovnou paličkou slouží především k mletí a drcení čerstvých i sušených bylinek, ale nejen to – hmoždíře si také bez problémů poradí např. se stroužky česneku, ořechy nebo třeba sušeným ovocem.
Někdo řekne, že to jde i s mixérem, ale není to tak úplně pravda – v hmoždíři většinou utíráme a drtíme bylinky a další koření v malém množství, což u mixéru jde těžko – do malého hmoždíře se vejde přesně takové množství, jaké v tuto chvíli potřebujeme – může to být jen opravdu malé množství a díky tomu se nic nevyhodí.
S jeho pomocí si vyrobíme různé druhy bylinkových směsí, marinád, pesta a koření na svá oblíbená jídla, stejně jako například rozdrtíme ořechy nebo některé ovoce do dezertů. A díky tomu si můžeme vždy vychutnat čerstvé aroma všech pokrmů.
Hmoždíře – z jakého materiálu?
Hmoždíře jsou doplňky, které jsou k dispozici v poměrně široké nabídce. Jejich nejdůležitější vlastností je materiál, ze kterého jsou vyrobeny. V první řadě se můžeme rozhodnout pro kamenné hmoždíře, tedy mramorové nebo žulové, které jsou pevné, odolné a těžké, díky čemuž se dobře drží na kuchyňské lince během drcení bylinek.
Takovým pevným hmoždířem bude i ten v litinovém provedení. O něco lehčí, ale také praktické jsou ocelové hmoždíře, které lze mimo jiné mýt v myčce nádobí. Pamatujte však, že čím těžší příslušenství, tím snazší je mletí koření v něm.

V kuchyni můžeme s úspěchem použít i lehčí hmoždíře, například keramické nebo porcelánové, ale musíme pamatovat na to, že tento materiál se může časem rozbít. Další variantou jsou hmoždíře dřevěné – také skvělé, ale jejich nevýhodou je, že snadno přejdou vůní roztlučených bylinek, navíc se mohou odbarvit.
Vždy se proto vyplatí vybírat hmoždíř adekvátně svým potřebám – pokud jej používáte často a intenzivně, je nejlepší zvolit pevnou a odolnou kamennou nebo litinovou verzi hmoždíře. Pokud jej použijete jen čas od času, pak stejně dobře poslouží keramický.
Kuchyňské hmoždíře jsou také velmi dekorativními doplňky, které se skvěle vyjímají na kuchyňské lince – vyplatí se je proto dobře vystavit a použít vždy, když chceme, aby náš pokrm měl jedinečnou a svěží vůni. Široký a rozmanitý výběr dokonce umožňuje sladit je se stylem naší kuchyně, například mramorový hmoždíř bude perfektní v minimalistické kuchyni.
Další podobné články:
– Jaro v interiéru – bydlení [Lenka Stádníková]
– Rychlé zabydlení a zútulnění bytu za pár korun
– BYDLENÍ | Uklizený domov pro odpočinek