Segedínský guláš
Segedínský guláš
Ingredience + postup
Ingredience:
- 750 g vepřového masa,
- sůl,
- 3 lžíce oleje či sádla,
- 60 g cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 1 lžička mleté papriky,
- 1 lžička kmínu,
- 1 hrneček masového vývaru,
- 1 kostka gulášová šťáva,
- 300 g kysaného zelí,
- 4 lžíce zakysané smetany,
- 1 lžíce hladké mouky,
- (případně brambory)

Postup (krok / krokem) …
1) vepřové maso (ramínko, bůček) opláchneme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky…
2) v kastrolu rozpálíme tuk, osmahneme na něm cibuli a česnek, potom přidáme lžičku mleté papriky a kmínu, přilijeme lžíci vývaru a zamícháme. Vsypeme nakrájené a osolené maso a osmahneme jej, aby se zatáhlo…
3) jakmile zesvětlá a je ze všech stran lehce opečené, přidáme vývar, rozdrobíme do něj kostku gulášová šťáva (nemusí být) a necháme maso asi třicet minut dusit pod pokličkou…
4) občas zkontrolujeme, zda se voda nevydusila a případně zamícháme. Mezitím si necháme odkapat kysané zelí, je-li hruběji nakrájené, tak ho ještě překrájíme. Celé množství zelí rozdělíme na polovinu. První část přidáme k masu po 30 minutách dušení a zamícháme…
5) zalijeme zbytkem vývaru nebo vařící vodou a dusíme, až je maso měkké. Ke konci dušení přidáme druhou část kysaného zelí…
6) do zakysané smetany vmícháme trochu hladké mouky a vmícháme ji do omáčky. Můžeme také přidat lžíci rajčatového protlaku (přidá omáčce trochu barvu)…
7) ochutnáme a případně přisolíme…
Podáváme:
Doporučená příloha:podáváme s houskovými knedlíky.
Autor receptu: Pavel Bláha, kuchař
Zdroj: GULÁŠE – Soubor gulášových specialit
Další články o JÍDLE: Seznam všech článků o jídle najdeme zde…>> |
Ahoj Radku, tento recept je tvůj oblíbený? 🙂 Kdybys chtěl vyzkoušet nějakou vyriaci segedínu, můžeš mrknout na můj blog (odkaz ve jméně). Je tam zatím 10 receptů na tento guláš. Zdraví Honza.
Tento recept není můj. Mám rád segedín a dalo by se říci, že ano je můj oblíbený.