Guláš se žampióny a vínem
Guláš se žampióny a vínem
Ingredience + postup
Ingredience:
- hovězí masa na guláš … 800 g,
- cibule … 5ks,
- žampiony … 8 ks,
- slanina … 50 g,
- olej … 2 lžíce,
- červené víno … 200 ml,
- zakysaná smetana … 100 ml,
- bujónová kostka … 1ks,
- bobkové listy … 2 ks,
- černý pepř … 8 kuliček,
- nové koření … 6 kuliček,
- jalovčinek .. 5 ks,
- sůl,
- hladká mouka … 2 lžíce,
- ostrý kečup … 1 lžíce,
- másla … 50 g,
- estragonu … 1 lžíce.

Postup (krok / krokem) …
1) maso opláchneme a nakrájíme na gulášové kostky,
2) cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky,
3) stejně nakrájíme i slaninu,
4) v kastrolu rozpálíme dvě lžíce oleje a společně s ním rozškvaříme nakrájenou slaninu, na tom osmahneme cibuli a opečeme po všech stranách kostky masa,
Reklama | Koupit - reklamu, bannery, články
5) podlijeme vývarem z kostky bujónu, zamícháme a pod pokličkou dusíme asi 3/4 hodiny,
6) občas zkontrolujeme, aby se nevydusila všechna tekutina a zamícháme,
7) zatím oloupeme žampiony a nakrájíme je na plátky,
8) po uplynutí stanovené doby přidáme všechno koření a sůl a dusíme dál, až se maso změkne a téměř všechna tekutina vysmahne,
9) potom podlijeme vínem (případně horkou vodou) a chvíli dusíme,
10) přidáme zakysanou smetanu smíchanou s hladkou moukou,
11) na plátky pokrájené žampiony (nebo jiné čerstvé houby) a pomalu povaříme …
Nakonec zamícháme lžíci ostrého kečupu (omáčku obarví), oříšek másla a lžičku estragonu,
ochutnáme a podle potřeby dosolíme.
Podáváme:
Doporučená příloha: podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým, rybízovým nebo višňovým kompotem.
Poznámka:
Nestydíme se podávat tento guláš i další den (pokud něco zůstane). Je ještě lepší.
Autor receptu: Pavel Bláha, kuchař
Zdroj: GULÁŠE – Soubor gulášových specialit
Další články o JÍDLE: Seznam všech článků o jídle najdeme zde…>> |
Reklama | Koupit - reklamu, bannery, články